Precieze GeoIP resultaten

Door merlijn85 op zaterdag 13 februari 2010 08:54 - Reacties (16)
Categorie: Netwerken, Views: 6.630

In een klein verveeld moment vanmorgen, heb ik eens wat rondgespeeld met een aantal GeoIP tools. Voor wie niet weet wat dat, je geeft een IP als input en je krijgt informatie over waar op de wereld dit IP vandaan komt.

Om even een leuk voorbeeld te geven, bij Youtube kan je informatie opvragen over hoe snel jou internet is, en dat vergelijken met mensen uit dezelfde stad/provincie/land.

Vreemd genoeg zit er echter een behoorlijk verschil in hoe precies deze data is. Bij RIPE is publieke informatie beschikbaar over het land van herkomst, en over het algemeen administratieve info van de ISP. Zo zit ik bijvoorbeeld bij TweakDSL, en die zijn gevestigd in Almere. Een flink aantal van de GeoIP tools die ik heb geprobeerd komen dan ook met de conclusie dat ik me in Almere bevind. Echter is Google/Youtube in staat om ergens informatie vandaan te halen waardoor zij weten dat ik uit Den Haag kom. Sommige andere websites kunnen dit ook, maar deze geven uiteraard niet prijs waar deze informatie vandaan komt.

Inmiddels ben ik toch wel erg benieuwd waar deze informatie vandaan komt, immers zou alleen bij de ISP bekend moeten zijn waar een klant woont. Wordt deze informatie misschien stiekem doorverkocht aan bedrijven die GeoIP databases maken?

Een technische oplossing die mogelijk zou zijn, is om een traceroute uit te voeren en hierbij de te kijken naar de laatste hop voordat het bij de bestemming aankomt. Op deze manier kan je een router benaderen die redelijk in de buurt staat van de bestemming, en van de meeste routers is de precieze locatie bekend. Echter is dat een nogal dirty hack, en dit zou makkelijk geblokkeerd kunnen worden door een ISP of eindgebruiker (door ICMP/traceroute verkeer te blokkeren).

Iemand enig idee hoe deze websites aan hun data komen die beter is dan de algemeen beschikbare informatie van de ISP?

Volgende: GUADEC 2010 06-'10 GUADEC 2010
Volgende: Avatars op heel tweakers.net 12-'09 Avatars op heel tweakers.net

Reacties


Door Tweakers user fractal, zaterdag 13 februari 2010 09:04

Hmmm... ik zit ook bij TweakDSL en geoiptool.com geeft aan dat ik in Amsterdam zit. :)
Dat is er maar 90 km naast :+

Door Tweakers user ChessSpider, zaterdag 13 februari 2010 09:25

Er zijn databases waar je handmatig je IP+Locatie in kan vullen.. Daarop voeren ze dan berekeningen uit om te kijken welke IP-ranges in die locaties liggen. Het is niet 100% sluitend, maar werkt in de meeste gevallen wel.

Tel daarbij de websites waarop jij je registreert en je plaatsnaam invult, en dan samen met de berekeningen kom je al aardig ver.

Door Tweakers user Tyson, zaterdag 13 februari 2010 09:26

Ik heb Telfort en die geoiptool site geeft Rotterdam aan, niet eens in de buurt. Ik denk ook niet dat er programma's / databases te koop zijn met meer accurate gegevens.

Door Tweakers user EDIT, zaterdag 13 februari 2010 09:45

De locatie die gekoppeld is aan mijn IP adres klopt ook voor geen meter.
Daarentegen klopt de locatie die ik te zien krijg als ik via mijn laptop en wireless netwerk zit te werken weer exact (locatie is op +/- 10 meter na correct) op bijv. de volgende site: http://html5demos.com/geo
Voor een goede positiebepaling moet je via wireless dus verbonden zijn, en een browser hebben die het ondersteund, zoals Opera 10.50 of FireFox.

Door Tweakers user coyote1980, zaterdag 13 februari 2010 09:46

FYI: zit in Groningen (Ziggo) en het ding geeft Den Haag aan...

Door Tweakers user WHiZZi, zaterdag 13 februari 2010 10:31

Er zijn inderdaad databases die je kunt kopen waarin informatie te vinden is waar *ongeveer* het IP adres is.

Nou werk ik zelf bij een Internet Provider en de informatie waar een klant zich bevind wordt verder nergens geregistreerd (behalve in ons eigen systeem). Alleen bij "aankoop" van 4 of meer IP adressen staat bij RIPE aangegeven wie de klant is en waar deze zit (dat is een RIPE eis).

Voor Kabel/Glasvezel is het nog iets makkelijker en kom je met een Trace "soms" in de buurt gezien er bij sommige gevallen lokale routing-punten zijn. Sommige providers maakte het in het begin ook wel erg makkelijk ( @Home met cpXXXX-a.pltsnm1.provincie.home.nl ).

Voor een DSL lijn is het voor andere bedrijven behalve de ISP niet te achterhalen waar het IP adres zich bevind. De enige manier om dit te achterhalen is de DSLAM weten gezien de routers voor DSL bijna altijd ergens anders staan dan de daadwerkelijke lokatie van de klant ;)

mbt Youtube. Als je een Gmail account (of ander Google account) dan is het inderdaad goed te achterhalen waar je bent als je die informatie ergens hebt achtergelaten.. Google is gewoon heel goed in combineren van informatie ;) ;)

Door Tweakers user Stijn, zaterdag 13 februari 2010 13:18

-nvm-

[Reactie gewijzigd op zaterdag 13 februari 2010 13:19]


Door Tweakers user hostname, zaterdag 13 februari 2010 14:11

Ik ben inmiddels in zo ongeveer alle steden in de buurt gezet (Zuid-Holland), maar nooit waar ik echt woon. Een van die services kreeg het zelfs voor elkaar om me in Washington te positioneren :X

Door Tweakers user Jogai, zaterdag 13 februari 2010 23:01

@EDIT:
Als ik met firefox toestemming geef denkt hij nog steeds dat ik het halve land verder zit..

Door Tweakers user Comgenie, zaterdag 13 februari 2010 23:41

Bij mij werkt de pagina van EDIT (die mogelijkheid zit overigs ook al in google maps zelf) zeer accuraat. Ik woon ook in een flat met enorm veel draadloze netwerken, waaronder sommige zelfs met als naam de Straat en huis nummer :P. Maar toch wel scareh soms. Gelukkig moet je daarbij firefox toestemming geven om die informatie te delen.

Door Tweakers user ChessSpider, maandag 15 februari 2010 03:53

Die HTML5 Geo demo vond ik ook wel creepy. Hij had zelfs het correcte huis te pakken. Toch vraag ik mij af hoe, Ja ik ben verbonden via WLAN met de router, maar hoe kan hij tot op het huisnummer precies weten waar ik zit?

Door Raimond, woensdag 17 februari 2010 23:41

Deze GeoIP database is redelijk nauwkeurig.. De vraag blijft wel hoe men aan de gegevens komt

http://www.maxmind.com/app/lookup_city

Door Tweakers user analog_, zaterdag 26 juni 2010 19:10

User input gecombineerd die wordt gebruikt volledige subnets.

Door Tweakers user riddles, zaterdag 26 juni 2010 21:26

Tegenwoordig zit ik bij Ziggo en zij gebruiken een IP range per regio. Dus ik zit nu volgens de verschillende tools in Mijdrecht, Vinkeveen of Wilnis. Dat klopt wel aardig - aangezien de range (2x klasse C) al een tijdje vast ligt.
Telfort (waar ik vroeger zat) gebruikt daarentegen geen ranges per regio. De ene keer zat ik in Groningen, de volgende keer weer heel ergens anders.

@ ChessSpider : bij mij (Chrome) gebruikt hij Google Gears. Zij maken gebruik van het SSID wat je gebruikt, dus als google een keer door de straat is geweest, weten ze exact waar je woont. Hij vroeg ook netjes of hij mijn locatie mocht gebruiken. Gears kan ook gebruik maken van GPS of een 3G locatie als je een mobiel platform hebt.

Door Tweakers user analog_, zondag 27 juni 2010 16:28

Het werkt op de kabel natuurlijk beter omdat daar effectief een layer 2 wordt gedeeld met de wijk en er ook meestal dus simpelweg DHCP op draait. Een DSL connectie uiteindelijk is een point-to-point tunnel die in principe vanaf overal kan worden opgelegd.

[Reactie gewijzigd op zondag 27 juni 2010 16:28]


Door Tweakers user henkiskaal, vrijdag 30 december 2011 10:37

ChessSpider schreef op maandag 15 februari 2010 @ 03:53:
Die HTML5 Geo demo vond ik ook wel creepy. Hij had zelfs het correcte huis te pakken. Toch vraag ik mij af hoe, Ja ik ben verbonden via WLAN met de router, maar hoe kan hij tot op het huisnummer precies weten waar ik zit?
Volgens mij komt het omdat Google streetview alle wireless netwerken heeft "gemapped" en op het moment dat er iPhones/Androids etc aan een wireless netwerk worden gekoppeld worden locatie gegevens doorgestuurd, dit gebeurd allemaal op basis van het wireless mac adres.
Dus op het moment dat die html5 demo ziet dat jij met een netwerk bent verbonden, leest mac adres uit en vraagt gegevens op.
Nu werkt dit dus niet voor mensen die via de kabel werken, want de kabel heeft weer een ander mac adres op je router/modem (kijk maar onderop het apparaat)
Deze techniek wordt volgens mij ook al door de nieuwere tomtom's gebruikt omdat meestal thuis je tom tom instelt en binnen geen bereik hebt.

Reageren is niet meer mogelijk