Soms lucht het op om het allemaal eens even lekker van je af te schelden.

Van digitale naar analoge spam

Door merlijn85 op donderdag 10 september 2009 11:13 - Reacties (15)
CategorieŽn: Niet-technisch, Rants, Views: 3.306

Regelmatig krijg ik (en vele medelanders met mij) reclame in de brievenbus van bedrijven waar ik nooit iets heb gekocht of uberhaupt ooit van gehoord heb. Er rijst dan bij mij de vraag 'Hoe komen deze mensen aan mijn gegevens?' en 'Wat geeft hen het idee dat ik spullen bij hun af zou willen nemen?'.

In het prille begin van email werd er ook al spam willekeurig verstuurd, over het algemeen om een legitiem product of bedrijf aan te prijzen. Van alle kanten werd er furieus gereageerd, maar aangezien de kosten van spam vrijwel nihil waren - was er slechts een hele lage success rate nodig om het rendabel te maken. Toen email steeds populairder werd sprong iedereen er bovenop om maar meer spam te versturen, tot op het punt van vandaag waar de digitale spam veelal bestaat uit malafide bedrijfjes die nephorlorges, penisvergroters, vervalste opleidingscertificaten en Russische vrouwen aanbieden.

Snailmail is altijd een relatief dure manier van reclame maken geweest, waardoor er door bedrijven vaak gebruik werd gemaakt van een opt-in systeem. Hierbij kwam een klant uit eigen beweging bij het bedrijf aan, en werd dan als klant geregistreerd en kon dan zo nu en dan een reclame folder ontvangen met nieuwe producten of aanbiedingen. Internet en de grote hoeveelheid publieke informatie heeft dit drastisch veranderd, bedrijven sporen actief naar mensen die mogelijk geinteresseerd zijn en sturen op goed geluk maar reclame toe. Blijkbaar zijn vanwege de concurrentie de kosten zo verlaagd dat ook hier weer een lage success rate genoeg is om het rendabel te maken, begint het patroon te dagen?

Mijn huis staat al eventjes te koop op funda, en ik heb nu al een stuk of 4 brieven gehad van verhuisbedrijven gericht aan "De bewoners van". Ook krijg ik ieder jaar zo ongeveer een maand voor de APK post van verschillende autobedrijven die ik voor geen millimeter vertrouw, deze zelfs geadresseerd aan mij. Blijkbaar kunnen ze met genoeg bruteforce op de RDW site hier ook informatie uit halen en mij vervolgens voorzien van gerichte spam. En ook zijn er al de malafide mailings gesignaleerd.

Bij deze wil ik dan ook graag de oproep plaatsen aan mijn lieve medelanders: Doe nooit iets met die spam, haal die success rate zo ver omlaag dat wij niet meer gestoord worden door deze nutteloze papierverspilling. Sterker nog, blijf bewust bij deze bedrijven weg - ook al bent u vroeger wel een klant van ze geweest. Het geld dat u naar deze bedrijven toe brengt wordt gebruikt om bossen te kappen en ontschuldige mensen van hun kostbare tijd te beroven met reclame.

En kunnen we dan ook een "bel-me-niet" register krijgen, maar dan voor deze analoge spam - alstublieft overheid?